De eerste 100 dagen van voorzitter Edwin Lugt: deel 1

Op 1 juli van dit jaar nam Epenaar Edwin Lugt het voorzitterstokje over van Edwin Mulder. Op dat moment was Go Ahead een eredivisieclub. Iets dat allerminst het geval was toen Lugt ja zei tegen het voorzitterschap. De eerste 100 dagen onder zijn 'bewind' zijn allerminst rustig verlopen. Hieronder het eerste deel van een interview over de aanloop naar het voorzitterschap, de heftige eerste maanden, de huidige stand van zaken en de nabije toekomst van Lugt en Go Ahead.

Hoe verliep het traject tot het voorzitterschap?

‘We schrijven medio 2011. Ik woon in Epe en had daar al contact met dorpsgenoot Marc Overmars. Toen liep ik Hans de Vroome tegen het lijf tijdens de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. In de periode daarna heeft Hans  mij gevraagd om zitting te nemen in de Raad van Commissarissen (RvC). Drie personen, Marcel Wentink,  Hilko Kok en ikzelf, zijn toen na de zomer van 2012 toegetreden. Nadat de toenmalige voorzitter Edwin Mulder rond kerst 2012 aangaf dat hij wilde stoppen per 1 juli 2013 heeft  Hans de Vroome  aan mij gevraagd of ik het stokje over wilde nemen.’

Wilde je dat wel?

‘Ik zei niet meteen ja. Ik had namelijk mijn eigen ideeën over de manier waarop deze club zou moeten worden geleid. Er was geen echte portefeuilleverdeling binnen de RvC,  behalve juridische en financiële zaken. De rest werd gedaan door Edwin Mulder en Bert Doornebos. Marc Overmars, die technische zaken beheerde, was toen al weg.  Het was een RvC die op afstand zat van de dagelijkse gang van zaken.

Ik wilde een RvC die er veel dichter op zou ga zitten; de armen uit de mouwen steken; disciplines gaan definiëren en daar mensen verantwoordelijk voor maken. Kijk, Go Ahead heeft 17 jaar lang in de Jupiler-league gespeeld, en is in die periode maar één keer in de top 5 geëindigd. Dat is veelzeggend omdat de club wel hoog scoorde in top 5-lijstjes als het ging om kijkcijfers, sympathie, toeschouwersaantallen.
Het was mijn overtuiging dat, als we de stap naar de eredivisie wilden maken, en niet eenmalig,  we het stadion zouden moeten vernieuwen en uitbreiden. En daarnaast wilde ik heel graag dat Hans de Vroome ook weer een prominentere rol zou gaan vervullen binnen de club.

Je ‘tekende’ voor een Jupiler-club, het werd eredivisie. Heb je daar meer uren voor nodig?

‘Dat is lastig te zeggen. Het lidmaatschap van de RvC schatte ik op 8 uur werk per week. Ik had wel de intentie om het team uit te breiden met mensen die er allemaal minimaal 8 uur per week in zouden willen steken. Dan heb je al snel 80 uur per week beschikbaar. Als voorzitter, met mijn eerdere ervaring als voorzitter uit het amateurvoetbal,  dacht ik aan 15-20 uur per week als de organisatie er eenmaal ‘staat’.

Alle hens aan dek.

'Vervolgens promoveerden we onverwachts en toen was het echt alle hens aan dek. Toen was het 30-40 per week buffelen tijdens de zomermaanden, niet alleen voor mij maar voor meer leden van de RvC. We zijn de enige club in de eredivisie met een onbetaalde directie. Algemeen manager is Martijn die leiding geeft aan de kantoororganisatie, Foeke Booy voor de technische tak. Directie Joop Boeijen en ik. Verder is het een gezamenlijke exercitie met de RvC.

De Eagles zijn net op tijd gepromoveerd uit de Jupiler League?

‘Zeker. Ik vind de beslissing om de beloftenteams toe te laten nog steeds bizar. Ik kan me het van bijvoorbeeld Ajax wel voorstellen. De spelers van Jong Ajax voetballen nu niet meer bij Almere City maar bij Ajax zelf en dus hebben ze de ontwikkeling volledig in eigen hand.  Maar het heeft grote nadelen. Voor clubs als Twente, PSV en Ajax was er al de mogelijkheid om jonge spelers ervaring op te laten doen bij andere clubs op Jupiler League-niveau. Nu gebeurt dat niet meer. De rest van de beloften bij andere clubs lijken de dupe te worden van deze constructie.

En Go Ahead had, als Jupiler League-club, geen Marsman  of Promes gehad want die hadden dan bij Jong Twente gespeeld. Dat was slecht geweest voor ons aangezien die spelers een cruciale rol hebben gespeeld bij onze promotie. Daarbij is er sprake van oneerlijke concurrentie: de ene week  speelt Ajax met eerste elftalspelers en een week later met een veredeld A1-elftal. Dat zie je terug in de uitslagen. Al bij al komt dit de geloofwaardigheid niet ten goede; en die teams spelen ook nog eens nergens om.

Het was prima te doen geweest om met 16 clubs een volwaardige competitie op te zetten; en een uitgebreide play-off regeling. Maar Fox wilde wel investeren in de Jupiler League op voorwaarde dat de deelnemende clubs akkoord gingen met de deelname van de  beloftenteams. De meeste clubs ging toen, onder protest, akkoord. Wij bleven, met Dordt, FC Eindhoven en Sparta, tegen.
Niets ten nadele van FOX; FOX heeft zeker goede ideeën aangaande de Jupiler League. Volgend seizoen willen ze de samenvattingen gaan koppelen aan die van de eredivisie. Dat levert beslist meer kijkers op dan nu. Maar de KNVB had de nieuwe competitieopzet moeten blokkeren omdat zij garant moet staan voor een ongestoorde geloofwaardige en sportieve competitie zonder ingebouwde competitievervalsing.’.........................