Verlangen naar de Vetkampstraat (Column)

Enkele weken geleden berichtte ik over mijn bezoek aan Go Ahead Eagles – FC Zwolle. Samen met Martijn van Wieringen bezocht ik de Adelaarshorst die midden in een woonwijk in Deventer ligt. Ik genoot van de sfeer en de gemakkelijke manier waarop alles ging. Ik zag met eigen ogen dat het nog kon: voetbalromantiek anno 2010.

En tsja, ik kan niet zeggen dat het sindsdien veel beter met mij is gegaan. Ik zag elke bal rollen die in Europa getrapt werd. Ik genoot van Barcelona, ergerde me aan Inter Milaan, koesterde bewondering voor het Bayern Munchen van Van Gaal, verbaasde me over het niveau in Frankrijk, zag Twente terecht kampioen van Nederland worden, bekeek twee slaapverwekkende bekerfinales en volgde, uiteraard, FC Utrecht op de voet. Maar ergens klopte er iets niet. Ergens zat het niet helemaal goed in mijn lichaam en geest.

De strijd die tussen Roelof Luinge en de KNVB ontstond bracht geen uitkomst. Ik vormde, net als iedereen, mijn mening, vertelde netjes waarom ik vind dat Luinge nog minstens twee jaar door moet gaan en ging over tot de orde van de dag. Ook de spannende strijd om de landstitel liet me koud. Ik keek naar NAC – Twente, zag de ploeg van McLaren kampioen worden en knikte. Hat was goed zo.

Zorgen begon ik me pas te maken toen de Play Offs-strijd van FC Utrecht me minder bleek te boeien dan voorgaande jaren. Natuurlijk kon dat te maken hebben met tegenvallende resultaten in eerdere jaren. Of het was gewoon voetbalmoeheid. Maar toen ik de 0-2 zege van onze club in Groningen op de radio volgde, nam ik dat voor kennisgeving aan.

Waar ik wel enthousiast over raakte, was de teletekst-pagina die liet zien dat Go Ahead Eagles een ronde verder is gekomen in de Play Offs. In mijn gedachten zag ik de oude man die destijds, tijdens ons bezoek aan de Adelaarshorst, juichte als een klein kind en hoorde ik een jongetje van tien aan zijn vader vragen hoe je Play Offs nu eigenlijk schrijft. Ik hoorde het gejuich en zag de rood-gele vlaggen wapperen. Mijn voetbalenthousiasme was terug!

Eindelijk wist ik waar de onrust van de afgelopen weken vandaan kwam: een woest verlangen naar de Vetkampstraat in Deventer. Want nergens zag ik een bal zo mooi rollen als bij de Eagles.

‘Verlangen naar de Vetkampstraat’ verscheen eerder op www.svfcu.nl