Drie keer promotie naar de Eredivisie: 1963, 1992 en 2013

Categorie: 
Go Ahead Eagles

In 1954 ging in Nederland het betaalde voetbal van start, twee jaar later kreeg de hoogste afdeling de naam Eredivisie. Go-Ahead was toen, als gevolg van een aantal slechte seizoenen, echter afgezakt naar het derde niveau en begon in de toenmalige Tweede Divisie. De actuele promotie van 2013 betekent dat Go Ahead (Eagles) nu voor de derde keer zijn opwachting maakt in de Eredivisie. Eerder gebeurde dat in 1963 en 1992.

Promotie in 1963

Na een kampioenschap in 1959 (en promotie naar de Eerste Divisie) had Go-Ahead vier jaar nodig om de stap naar de Eredivisie te zetten. In 1962 kwam de Tsjech František Fadrhonc als trainer, en die wist in zijn eerste seizoen die prestatie meteen te bewerkstelligen. Go-Ahead eindigde in de competitie achter DWS op de tweede plaats, en die positie gaf recht op directe promotie.

Go-Ahead kende een goed en regelmatig seizoen, met op 7 oktober 1962 als uitschieter een overwinning van liefst 11-1 op Roda JC. Dat de club vaker op Eredivisieniveau acteerde, bleek ook in de winterstop: Go-Ahead won een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ajax met de merkwaardige uitslag 6-4, terwijl ook Feyenoord met 2-1 werd verslagen. Enkele oefenduels tegen mindere broeders gingen trouwens wel verloren.

30.000 toeschouwers
Go-Ahead deed ook na de winterstop volop mee om het kampioenschap. Op 19 mei ging de cruciale uitwedstrijd tegen DWS in het Olympisch Stadion in Amsterdam, voor meer dan 30.000 (!) toeschouwers, echter met 2-1 verloren. Op 3 juni, twee wedstrijden voor het einde van de competitie, werd de tweede plaats (en daarmee dus promotie) definitief door een 2-4 overwinning uit bij Eindhoven. In deze wedstrijd scoorden Gerard Wüstefeld (2x), Wim Weijers en Chris Lefering. Doelman Bab van der Voort stopte in de slotfase nog een strafschop.

Promotie 1963
Bloemen voor het elftal dat Go-Ahead in 1963 voor het eerst in zijn bestaan naar de Eredivisie bracht. Vanaf links Willem Beltman (manager), Rein Strikwerda (clubarts), Anton Goedhart, Bab van der Voort, Henk Koning, Gerrit Velthuis, Gerard Wüstefeld, Rinus Hondelink, Hans Pfeiffer, Dick Faber, Gerrit Niehaus, Henk van Brussel en Joop Butter. De vaste krachten Wim Bleijenberg, Rolf Thiemann en Chris Lefering ontbreken.
 

De achterstand op koploper DWS bedroeg nog altijd maar één punt. Na het zeker stellen van de promotie was de inspiratie bij Go-Ahead kennelijk op en volgden er nog twee nederlagen. Daardoor liepen de Amsterdammers alsnog uit naar een voorsprong van vijf punten op de eindranglijst.

De kern van het elftal werd in het seizoen 1962-1963 gevormd door Bab van der Voort, Henk Koning, Rinus Hondelink, Anton Goedhart, Rolf Thiemann, Gerrit Velthuis, Henk van Brussel, Chris Lefering, Joop Butter, Wim Bleijenberg (clubtopscorer met 20 goals), Gerrit Niehaus, Theo van Doorneveld en Gerard Wüstefeld. Zij allen speelden in meer dan de helft van de maximale 30 wedstrijden mee.

Promotie in 1992

Vijf jaar na de degradatie in 1987 keerde GA Eagles in 1992 terug naar de Eredivisie, die inmiddels PTT-Telecompetitie was gaan heten. De club maakte onder de relatief onbekende trainer Jan Versleijen een matig seizoen door, wat resulteerde in een elfde plaats op de ranglijst. Ondanks deze plek in het rechterrijtje (de Eerste Divisie bestond uit 20 clubs) mocht GA Eagles door het behalen van de derde periodetitel toch deelnemen aan de nacompetitie.

Nacompetitie
Die nacompetitie kende een ingewikkelde structuur. De zes periodekampioenen werden verdeeld over twee poules. GA Eagles trof SC Heracles (1-1 thuis, 1-2 uit) en NAC (1-0 thuis, 0-0 uit). Als poulewinnaar moest het vervolgens in een tweeluik tegen de andere poulewinnaar BVV Den Bosch. In de Adelaarshorst werd het 1-0 door een doelpunt van PSV-huurling Luuk Maes, maar de uitwedstrijd verliep dramatisch. Mede vanwege een rode kaart voor Robert Maaskant na slechts 7 minuten eindigde de wedstrijd in een 3-0 nederlaag.

Voor GA Eagles als verliezer van deze wedstrijd volgde echter nog een herkansing in een dubbele promotie-/degradatiewedstrijd tegen de nummer 16 van de Eredivisie, FC Den Haag.

FC Den Haag
De thuiswedstrijd tegen de Hagenaars op 3 juni eindigde in een 3-0 overwinning, met goals van Harry Buisman Jeroen Boere en Marco Heering, allemaal in de tweede helft. De wedstrijd werd echter landelijk en zelfs internationaal nieuws om een heel andere reden. Ze werd ontsierd door ernstige ongeregeldheden tussen Haagse supporters en de politie. Vele stoeltjes op de IJsseltribune werden vernield, het duel werd tot tweemaal toe gestaakt en er vielen uiteindelijk 26 gewonden, onder wie zes agenten. 

Vanwege de explosieve situatie werden, na moeizaam overleg, voor het tweede duel op 8 juni in Den Haag niet meer dan 3500 toeschouwers toegelaten, waaronder 400 uit Deventer. GA Eagles hield in de Hofstad het hoofd koel en wist de gunstige uitgangspositie zelfs uit te bouwen. In de 20e minuut scoorde Alfons Arts uit een vrije trap de enige goal van de wedstrijd.

De opstellingen van de beide wedstrijden tegen FC Den Haag:
Thuis: Frank Ensink, Dennis Hulshoff, Cees Marbus, Alfons Arts, Mark Schenning, Paul Bosvelt (Edwin Overmars), Toine Rorije (Marco Heering), Alfred Knippenberg, Marthijn Pothoven, Jeroen Boere, Harry Buisman
Uit: Frank Ensink, Dennis Hulshoff, Cees Marbus, Alfons Arts (Edwin Overmars), Mario Piqué, Paul Bosvelt, Toine Rorije (Marco Heering), Mark Schenning, Marthijn Pothoven, Jeroen Boere, Harry Buisman

 

Promotie in 2013

17 jaar na de laatste degradatie uit de Eredivisie lukte het GA Eagles om in 2013 opnieuw te promoveren naar het hoogste niveau. Opnieuw gebeurde dat via de nacompetitie, die nu Play Offs wordt genoemd. In de reguliere competitie werd een enigszins teleurstellende zesde plaats behaald, daar waar de top 5 vooraf de doelstelling was.

Het was een vreemd seizoen dat een nogal vertekende eindstand opleverde doordat tussentijds zowel AGOVV als SC Veendam failliet werden verklaard. SC Cambuur werd de verrassende kampioen. De Friezen hadden daarvoor nog niet een keer de ranglijst aangevoerd. Maar doordat GA Eagles in eigen stadion in de laatste thuiswedstrijd FC Volendam van het kampioenschap afhield door na een vroege 0-1 achterstand met 3-1 te zegevieren ging de kampioensschaal tot verdriet van de Volendammers naar Leeuwarden. 

FC Dordrecht en VVV Venlo

Go Ahead moest door die zesde plaats instromen in de eerste Play Off-ronde. In en tegen Dordrecht kende de ploeg moeilijke momenten maar wist het uiteindelijk af te sluiten op een verdienstelijk gelijkspel (3-3). Thuis werden de Dordtenaren eenvoudig opzij gezet (3-0). Daarna volgde het tweeluik tegen VVV, dat als 17e was geeindigd in de Eredivisie. Na een verdiende 1-0 thuisoverwinning kenden de Deventenaren hoegenaamd geen problemen in Noord-Limburg. VVV werd naar een voor hen beschamende 0-3 nederlaag gespeeld.

FC Volendam

In de laatste ronde was opnieuw FC Volendam de tegenstander. De Eagles speelden een van hun beste wedstrijden van het seizoen en na 90 minuten stond er in de uitverkochte Adelaarshorst een geruststellende 3-0 op het scorebord. De uitwedstrijd leek een formaliteit maar nadat de Volendam-aanvaller Tuyp al vroeg in de wedstrijd een vrije trap langs doeman Marsman schoot werd het toch nog lang billenknijpen. Zowel voor meegereisde 500 fans als de 8.000 in het stadion voor het grote scherm.

Menigeen kreeg een deja vu; de Play Off-wedstrijd tegen Willem 2 van drie jaar terug nog vers in het geheugen, toen het in de verlenging alsnog mis ging in Tilburg. Uiteindelijk verdween het geloof bij Volendam op een goede afloop met het verstijken van de tijd en werd er niet meer gescoord in het lang niet volle Kras-stadion. Go Ahead kon opnieuw de Eredivisie in!