DVV Go-Ahead 1911-1920

Het nieuwe decennium begon voor Go-Ahead buitengewoon succesvol. In 1911 behaalde Go-Ahead een tweede plaats in de competitie, maar had het het geluk dat ook die plaats recht gaf op deelname aan de promotiecompetitie. Daarin werd Go-Ahead wederom tweede, achter ZAC uit Zwolle. Nu betekende dat echter toch promotie naar de Eerste Klasse, op dat moment het hoogste voetbalniveau. De beslissing viel op 23 april in de uitwedstrijd tegen ZAC, die met 1-3 werd gewonnen. Jaap Nijenhuis, Wim Roetert en Hendrik van Putten zorgden voor de Deventer goals. De oudgedienden Karel Hollander, Moos Polak en Dirk Meijer maakten nog steeds deel uit van het team.

1000 man naar Zwolle

De wedstrijd werd trouwens gespeeld op het veld van PEC, daar ZAC niet de beschikking had over haar gewone speelterrein. Er gingen een kleine 1000 supporters uit Deventer mee, van wie er ongeveer 360 de reis maakten met de stoomboot Burgemeester Van Marle van de firma Van Egmond & Co. Na terugkeer van de spelers uit Zwolle was er een groot feest in café Bellevue aan de Waterstraat, het clublokaal van Go-Ahead.

In het nieuwe seizoen, op het hoogste niveau dus, kwam Go-Ahead met seizoenkaarten: kaarten voor de eerste rang kostten f 2,-, voor de tweede rang f 1,-.

Op 1 oktober 1911 speelde Go-Ahead zijn eerste wedstrijd in de Eerste Klasse, uit tegen Wilhelmina uit Den Bosch. Het won met 1-3, maar deze heroïsche prestatie werd enkele dagen later tenietgedaan: de wedstrijd werd ongeldig verklaard, omdat bij Go-Ahead een niet gerechtigde speler had meegespeeld. Toen de wedstrijd later in het seizoen werd overgespeeld, won Wilhelmina met 1-0.

Eerste derby tegen UD

In het seizoen 1911-1912 vond er dus ook voor het eerst een Deventer stadsderby (Go-Ahead - UD) op het hoogste niveau plaats. De eerste editie was een thuiswedstrijd voor Go-Ahead, op zondag 17 december 1911. UD won voor ongeveer 6000 toeschouwers, bijna een vijfde deel van de Deventer bevolking, met 0-1 door een doelpunt van Winterink. De gemeente had ervoor gezorgd dat de banken van de Deventer botermarkt langs het veld waren geplaatst. Van de returnwedstrijd UD-Go-Ahead (1-3) op 3 maart 1912 werden zelfs filmopnames gemaakt, die in de dagen erna in het Bioscoop-theater in de Assenstraat werden vertoond.

Het spel van Go-Ahead oogstte al enkele jaren veel kritiek, omdat het meer op kracht dan op techniek of tactiek gebaseerd zou zijn. Ook afgunst vanwege het volkse karakter van de club speelde hierbij een rol, in een periode waarin sport voornamelijk een tijdverdrijf voor de hogere lagen van de maatschappij was geweest.

Het niveau van Go-Ahead groeide desondanks nog steeds. In 1916 vierde Go-Ahead zijn eerste kampioenschap in de Eerste Klasse. Dat gebeurde op 23 april, op de dag af vijf jaar na de promotie naar de Eerste Klasse. De beslissende wedstrijd ging thuis tegen Be Quick uit Zutphen en werd met 4-3 gewonnen. In de kampioenscompetitie om het algemeen landskampioenschap was zuidelijk kampioen Willem II echter te sterk. Op 1 juni won het in Deventer de beslissende wedstrijd met 0-1.

Ossenweerd 1916
Go Ahead op de Ossenweerd, 1916

In 1917 werd Go-Ahead opnieuw kampioen van het Oosten. In de competitie werd onder meer Vitesse met 10-0 verslagen (Vitesse speelde wel met slechts acht man). Ook de uitwedstrijd tegen UD (0-7) was memorabel.

Dit keer was er ook succes in de kampioenscompetitie, waarin verder Willem II, UVV (Utrecht) en Be Quick (Groningen) uitkwamen. De beslissing viel op 3 juni, thuis tegen UVV. De 2-0, door goals van Jaap Nijenhuis en Bertus Haes, betekende de eerste landstitel.

Kampioenselftal 1916-1917
Het elftal dat Go-Ahead in 1917 de eerste landstitel bezorgde.
Achterste rij van links naar rechts: Berend Udink (voorzitter), Arnold Pijpenbroek, Jan Zandvliet,
Jan Oostenenk en Moos Polak (bestuurslid)
Middelste rij van links naar rechts: Edu Haes, Jimmy Miller en Fré Kolkman
Voorste rij van links naar rechts: Jaap Nijenhuis, Gerrit van der Waarde, Jan Pijpenbroek,Bertus Haes en Piet Wessels

Eerste buitenlandse speler?

Een opvallende speler in het kampioenselftal was Jimmy Miller, een geïnterneerde Schotse matroos die in de Eerste Wereldoorlog in Nederland was terechtgekomen en van wie niet helemaal duidelijk is hoe bij Go-Ahead was beland. Fré Kolkman en Jan Oostenenk (die er allebei bij de promotie van 1911 al bij waren) waren nog steeds een vaste waarde in het team.

Go-Ahead kwam in het seizoen 1916-1917 met zes elftallen in competitie uit, waarvan er liefst vier kampioen werden. De andere twee werden tweede.

Ook in 1918, 1919 en 1920 werd Go-Ahead nog oostelijk kampioen. Die titel kon in het vervolgtraject echter niet worden bekroond met een nieuw landskampioenschap.

Naar de Vetkampstraat

In 1920 verhuisde Go-Ahead naar een toen nieuw terrein op de plek van de huidige Adelaarshorst. De ingang lag aan de Veenweg. Aan de Veenweg-zijde van het veld bevond zich een kleine houten tribune.

Vetkampstraat 1920
Een van de oudste foto’s van de huidige accommodatie aan de Vetkampstraat met de kleine houten tribune.
Go-Ahead speelde hier vanaf 1920 zijn wedstrijden.