Promotie in 1992

Go Ahead Eagles

Vijf jaar na de degradatie in 1987 keerde GA Eagles in 1992 terug naar de Eredivisie, die inmiddels PTT-Telecompetitie was gaan heten. De club maakte onder de relatief onbekende trainer Jan Versleijen een matig seizoen door, wat resulteerde in een elfde plaats op de ranglijst. Ondanks deze plek in het rechterrijtje (de Eerste Divisie bestond uit 20 clubs) mocht GA Eagles door het behalen van de derde periodetitel toch deelnemen aan de nacompetitie.

Nacompetitie
Die nacompetitie kende een ingewikkelde structuur. De zes periodekampioenen werden verdeeld over twee poules. GA Eagles trof SC Heracles (1-1 thuis, 1-2 uit) en NAC (1-0 thuis, 0-0 uit). Als poulewinnaar moest het vervolgens in een tweeluik tegen de andere poulewinnaar BVV Den Bosch. In de Adelaarshorst werd het 1-0 door een doelpunt van PSV-huurling Luuk Maes, maar de uitwedstrijd verliep dramatisch. Mede vanwege een rode kaart voor Robert Maaskant na slechts 7 minuten eindigde de wedstrijd in een 3-0 nederlaag.

Voor GA Eagles als verliezer van deze wedstrijd volgde echter nog een herkansing in een dubbele promotie-/degradatiewedstrijd tegen de nummer 16 van de Eredivisie, FC Den Haag.

FC Den Haag
De thuiswedstrijd tegen de Hagenaars op 3 juni eindigde in een 3-0 overwinning, met goals van Harry Buisman Jeroen Boere en Marco Heering, allemaal in de tweede helft. De wedstrijd werd echter landelijk en zelfs internationaal nieuws om een heel andere reden. Ze werd ontsierd door ernstige ongeregeldheden tussen Haagse supporters en de politie. Vele stoeltjes op de IJsseltribune werden vernield, het duel werd tot tweemaal toe gestaakt en er vielen uiteindelijk 26 gewonden, onder wie zes agenten.

Vanwege de explosieve situatie werden, na moeizaam overleg, voor het tweede duel op 8 juni in Den Haag niet meer dan 3500 toeschouwers toegelaten, waaronder 400 uit Deventer. GA Eagles hield in de Hofstad het hoofd koel en wist de gunstige uitgangspositie zelfs uit te bouwen. In de 20e minuut scoorde Alfons Arts uit een vrije trap de enige goal van de wedstrijd.

De opstellingen van de beide wedstrijden tegen FC Den Haag:
Thuis: Frank Ensink, Dennis Hulshoff, Cees Marbus, Alfons Arts, Mark Schenning, Paul Bosvelt (Edwin Overmars), Toine Rorije (Marco Heering), Alfred Knippenberg, Marthijn Pothoven, Jeroen Boere, Harry Buisman
Uit: Frank Ensink, Dennis Hulshoff, Cees Marbus, Alfons Arts (Edwin Overmars), Mario Piqué, Paul Bosvelt, Toine Rorije (Marco Heering), Mark Schenning, Marthijn Pothoven, Jeroen Boere, Harry Buisman