Promotie in 2013

Go Ahead Eagles

17 jaar na de laatste degradatie uit de Eredivisie lukte het GA Eagles om in 2013 opnieuw te promoveren naar het hoogste niveau. Opnieuw gebeurde dat via de nacompetitie, die nu Play Offs wordt genoemd. In de reguliere competitie werd een enigszins teleurstellende zesde plaats behaald, daar waar de top 5 vooraf de doelstelling was.

Het was een vreemd seizoen dat een nogal vertekende eindstand opleverde doordat tussentijds zowel AGOVV als SC Veendam failliet werden verklaard. SC Cambuur werd de verrassende kampioen. De Friezen hadden daarvoor nog niet een keer de ranglijst aangevoerd. Maar doordat GA Eagles in eigen stadion in de laatste thuiswedstrijd FC Volendam van het kampioenschap afhield door na een vroege 0-1 achterstand met 3-1 te zegevieren ging de kampioensschaal tot verdriet van de Volendammers naar Leeuwarden.

FC DORDRECHT EN VVV VENLO

Go Ahead moest door die zesde plaats instromen in de eerste Play Off-ronde. In en tegen Dordrecht kende de ploeg moeilijke momenten maar wist het uiteindelijk af te sluiten op een verdienstelijk gelijkspel (3-3). Thuis werden de Dordtenaren eenvoudig opzij gezet (3-0). Daarna volgde het tweeluik tegen VVV, dat als 17e was geeindigd in de Eredivisie. Na een verdiende 1-0 thuisoverwinning kenden de Deventenaren hoegenaamd geen problemen in Noord-Limburg. VVV werd naar een voor hen beschamende 0-3 nederlaag gespeeld.

FC VOLENDAM

In de laatste ronde was opnieuw FC Volendam de tegenstander. De Eagles speelden een van hun beste wedstrijden van het seizoen en na 90 minuten stond er in de uitverkochte Adelaarshorst een geruststellende 3-0 op het scorebord. De uitwedstrijd leek een formaliteit maar nadat de Volendam-aanvaller Tuyp al vroeg in de wedstrijd een vrije trap langs doeman Marsman schoot werd het toch nog lang billenknijpen. Zowel voor meegereisde 500 fans als de 8.000 in het stadion voor het grote scherm.

Menigeen kreeg een deja vu; de Play Off-wedstrijd tegen Willem 2 van drie jaar terug nog vers in het geheugen, toen het in de verlenging alsnog mis ging in Tilburg. Uiteindelijk verdween het geloof bij Volendam op een goede afloop met het verstijken van de tijd en werd er niet meer gescoord in het lang niet volle Kras-stadion. Go Ahead kon opnieuw de Eredivisie in!