Ondanks een slechte start met een vroege achterstand, boog de Deventer-ploeg het keurig om naar de winst. Onnodig werd het ook nog flink billen-knijpen in de slotfase.

Almere City FC kon vrijdagavond de periodetitel pakken bij winst op Go Ahead Eagles. Ondanks dat De Koning geen zin had om mee te werken aan dat feestje, leek zijn defensie daar anders over te denken door kinderlijk eenvoudig een doelpunt weg te geven.

DAT KLOPT DAN NIET
Want al na twee minuten spelen lag het speeltuig achter Zwarthoed. “Veel te snel krijgen we die 1-0 tegen, we hebben duidelijke afspraken wie wie pakt en dat klopt dan niet”, bromde De Koning na afloop. Na een inworp kreeg Ahannach alle tijd en gelegenheid om de vrijstaande topschutter Kip te vinden die de 1-0 aantekende. Het koste de Eagles even wat moeite om zich te herpakken, na een kwartier vond men de rust weer terug.

ZEILDE
Vanaf dat ogenblik domineerde de Deventer formatie en kreeg Almere City FC geen enkele kans meer. Geduldig zocht men elkaar en de ingestudeerde looplijnen werden gevonden met als resultaat ondermeer veel gevaarlijke hoekschoppen. Zo was er de spectaculaire poging van verdediger Vriends halverwege de eerste helft die rakelings over de deklat zeilde. De atletisch uitgevoerde omhaal was voorbode op het doelpunt welke iedereen aan voelde komen.

BEKWAAM
Schenk was de gevierde man nadat een hoekschop dramatisch werd verwerkt door doelman Etemadi. Maatsen bracht de bal opnieuw voor en Schenk knikte bekwaam binnen. De, in zijn geboortestad spelende, linkspoot kopte via de grond de gelijkmaker tegen de touwen. Het doelpunt gaf vertrouwen en de tweede volgde zeven minuten later. Een afgemeten voorzet van linkspoot Duits bereikte de slim inlopende Wolters bij de tweede paal die de bal tegen de touwen liep.

BEETJE BLIJ
Maatsen kreeg ook meer drang richting het doel, maar was te zelfzuchtig twee minuten voor de thee. Niet veel later vindt, de sterk spelende Wolters, zijn collega Leon de Kogel die ook het net deed trillen. Die 1-3 werd door het team uitbundig gevierd en ook trainer De Koning deed mee: “Ik weet wat we er in douwen met z’n allen en dan is het genieten hoe die ploeg dat doelpunt viert, dan mag ik zelf ook een beetje blij zijn toch?”. Daarmee was het echter nog niet klaar in die eerste helft.

VELDOVERWICHT
In de extra tijd zocht Ahannach handig het been van Maatsen binnen de beruchte lijnen en schoot Kip zijn tweede van de avond binnen. Die benutte penalty bracht de marge weer terug naar één. Hans de Koning sprak in de rust met zijn elf af, dat ze niet achterover moesten gaan leunen, maar op zoek moesten gaan naar die vierde treffer. Geduldig deed zijn team dat ook met wederom een groot veldoverwicht. Maatsen tikte een voorzet van Wolters over en De Kogel schoot vanuit de vijf meter richting Amsterdam.

OP GEREKEND
Halverwege de tweede helft werd een prima actie van Van der Meer bijna gepromoveerd tot die vierde treffer, echter kwam Ten Den net er niet goed achter de voorzet en schoot rakelings naast. Een minuut later wees scheidsrechter Kamphuis weer gedecideerd naar de stip, ditmaal omdat hij hands had geconstateerd van Lars Nieuwpoort. De Kogel koos ditmaal vanaf elf meter niet voor zijn vaste hoek, maar voor de rechterhoek. Een keuze waar, zijn oud collega in het doel, op gerekend had.

ZWABBEREN
Na de gemiste strafschop en een krappe 2-3 voorsprong kon Wolters alleen op de doelman af: “Ik raakte hem heerlijk, maar Agil pakte hem miraculeus, Leon stond gedekt en ik wilde hem in de hoek zwabberen”, aldus de sympathieke linksbuiten over zijn gemiste kans. Go Ahead Eagles verzuimde het duel in het slot te gooien, waardoor het razend spannend bleef tot het einde.

GLIPPEN
De warrig fluitende Kamphuis matste doelman Etamadi nadat hij gewoon een bal liet glippen en De Kogel even dacht dat hij zijn tweede van de avond had gemaakt. In het daar opvolgende opstootje poogde de Iraanse sluitpost zelfs nog een kopstoot uit te delen, maar Ten Den bleef koel. Tien minuten later overigens opnieuw toen een vrije trap van Van der Meer werd door geknikt door collega spits De Kogel.

AFDRUKKEN
Achterin het strafschopgebied nam Ten Den de tijd om zijn lichaam goed te positioneren en in die fractie van een seconde kon de spits met een volley heerlijk afdrukken voor de bevrijdende vierde Deventer treffer. Maar in plaats dat het rust bracht, wist Rosario uit volledig vrijstaande positie al snel de 3-4 binnen te werken waardoor het nog billenknijpen werd in de laatste minuten. “Door een onachtzaamheid nog vlak voor tijd en Maatsen die er af moest werd het toch nog alle hens aan dek”, zuchtte De Koning na afloop.

ONGESCHONDEN
Maatsen kreeg zijn tweede gele kaart omdat hij de bal op doel schoot nadat de scheidsrechter al voor buitenspel had gefloten. Met tien man moest Kowet nog ver achteruit: “Ik zag de doelman meekomen en was bang dat de gelijkmaker nog zou vallen”, biechtte Maatsen na afloop op. Zo ver kwam het niet, op een gevaarlijke kopbal voorlangs na, kwam Go Ahead Eagles ongeschonden uit de strijd en pakte het de verdiende winst.

VERDIEND
Met een grote grijns keek De Koning tevreden terug op het duel: “Als je een goal meer maakt dan de tegenstander win je de pot”. “We hebben de wedstrijd in handen gehad, waren de bovenliggende partij omdat we ze de wil hebben opgelegd en ook die goal meer hebben willen scoren, daar gaat het om”, verklaarde de coach die trots afsloot: “Het is wel verdiend wat de jongens neergezet hebben”.