Zo noemde de geslepen Eagles coach Hans de Koning de overwinning in Nijmegen afgelopen zaterdag. Go Ahead Eagles pakte een terechte driepunter in strijd tegen degradatie.

DIRECT RAAK
Terwijl de regen neerdaalde in de donkere avond begon NEC met een sterk offensief tegen Go Ahead Eagles. Veel balbezit maar geen echte kansen. De eerste keer dat de Eagles eigenlijk iets langer dan twee minuten balbezit kon koesteren was het ook direct raak. Crowley bediende Manu, die zijn tweede sterke dribbel van de avond bekroonde met de eerste treffer voor Kowet. Van links stak de pezige Rotterdammer naar binnen, passeerde daarbij vijf man en schoot uiteindelijk tegendraads voorbij doelman Delle.

OP DE BROMMER
Zijn vreugde eindigde voor de camera’s, uitgelaten na zo’n lange tijd in Engeland zonder te spelen en nu belangrijk te zijn me de openingstreffer. NEC oogde aangeslagen en kwam pas halverwege de tweede helft weer voor de goal; Dumic’ kopbal werd geblokt. Twee minuten later herwon Chirivella de bal knap op eigen helft en stak de bal als een volleerd biljarter achter de defensie van NEC. Antonia startte op tijd en ‘op de brommer’ kwam hij oog in oog met Delle. Bekwaam rondde de Amsterdammer af voor de 0-2.

GOEDE PLEK
De thuisploeg zakte als een kaartenhuis in elkaar, echter verzuimde de Deventerploeg het karwei nog voor rust af te maken met uitvallen van Hendriks en Antonia. In de rust wisselde NEC Trainer Hyballa twee spelers om meer grip te kunnen krijgen op het bewegelijke Eagles middenveld. Het leverde rond de 50ste minuut twee keer gevaar op, maar beide keren stond Zwarthoed op de goede plek. Tussendoor werden Antonia en Crowley nog gelanceerd, maar hun eindpass op Hendriks was niet zuiver genoeg om het duel in het slot te gooien.

ZWALKENDE LEIDSMAN
NEC kon er weinig tegenover stellen, ongecoördineerd speelde het richting Zwarthoed, zonder echt gevaarlijk te worden. Scheidsrechter Björn Kuipers besluit dan om zijn stempel op het duel te drukken. Meermaals had hij al opvallende beslissingen genomen maar in de 63ste minuut kende de Oldenzaler zijn ’hoogtepunt’. Terwijl Manu weer eens langs twee man glipte, werd hij geraakt binnen de beruchte lijnen. Kuipers floot direct, maar niet voor een strafschop. Hij beoordeelde het incident als een schwalbe, een totaal verkeerd oordeel van de zwalkende leidsman. Als klap op de vuurpijl trok Kuipers ook nog eens een gele kaart, de tweede voor Manu in het duel waarmee Kowet met tien man verder moest.

NIET UIT VELD SLAAN
Mogelijk was Kuipers teleurgesteld dat hij geen groot duel mocht fluiten dit weekend, hij beïnvloedde het duel enorm met zijn opzichtige, maar veelal foutieve, gedrag. Toch lieten de Eagles zich hierdoor niet uit het veld slaan en bleef ze de gevaarlijkste ploeg. Voor de thuisploeg raakte Fomischow het zijnet, schoot Rayi recht op Zwarthoed en miste Golla bij de tweede paal. Aan de andere kant had Hendriks zijn energieke duel met een treffer kunnen bekronen, echter liet de Doetinchemmer dat na. In het matige slotoffensief scoorde spits Grot nog bij toeval, maar het liet Kowet niet meer wankelen.

INTERVIEWS
De Koning was content met de strijdlust van het collectief en spinde mooie woorden over zijn groep die zijn plan goed had uitgevoerd: “We kunnen het onszelf alleen maar verwijten dat we de wedstrijd niet eerder in het slot hebben gegooid”.
Deze en meerdere sappige uitspraken van trainer Hans de Koning zijn hier terug te luisteren.
Ook sprak Sport Live met Xandro Schenk, Pedro Chirivella en Jarchinio Antonia.