Met alle festiviteiten was Go Ahead Eagles wel genoodzaakt te winnen en dat gebeurde. De eerste echte topper in de vernieuwde Adelaarshorst was een boeiende. De slijtageslag werd beslecht met twee juweeltjes van treffers in het voordeel van de thuisploeg.

 

De rook van het vuurwerk was nog niet opgetrokken of de ploeg van Demmers joeg Sparta op tot aan de doelman toe. Ook de Rotterdammers zetten hoog druk waardoor de ruimtes klein bleven en de kansen schaars.

Het leverde een typisch eerste divisieduel op, veel strijd en beleving en momenten uit standaardsimulaties en lange ballen. De Eagles verzuimden te scoren, vooral Rijsdijk die en leeg doel voor zich had. De Kogel had even daarvoor Wolters alleen voor de keeper gezet en de afvallende bal had er wel in gemoeten volgens Demmers.

BEHOUDEND
De trainer koos voor een behoudend middenveld met Duits en Daemen als controleurs. Daardoor kreeg Sparta ook weinig grip op het duel. Zijn ploeg moest toen spits De Kogel gaan zoeken, maar in het eerste bedrijf sloot zijn ploeg daarna niet goed aan. Daardoor kwam Kowet niet echt toe aan voetbal. Behoudens twee spelhervattingen ook Sparta niet waardoor de 0-0 bij rust logisch was.

ONTPLOFFING
De sfeervolle Adelaarshorst zat vol met bijna 9500 toeschouwers. “Een extra boost”, aldus Sander Duits die halverwege het duel de kaats met De Kogel zocht: “Op de trainingen oefenen we dat vaak, ik zoek Leo, sluit dan aan zodat er altijd die afspeelmogelijkheid ontstaat”. De Kogel zag de bal even voor zicht stuiteren: “Ik zag de keeper iets voor zijn doel staan en dacht gewoon schieten”. Vanaf ruim 30 meter volleerde de spits de bal richting het doel. “Ik voelde dat ie er in ging”: Ademloos keek Leon de bal na “Die ontploffing nadat ie er in zat was geniaal”, glunderde De Kogel nadien.

PASTOOR
Een geweldig doelpunt wat de wedstrijd openbrak temeer het duel op een 0-0 leek af te stevenen. Alex Pastoor vond dat zijn team de taken uitstekend uitvoerden, wat betekend dat dit dus het voetbal is voor het komende seizoen. Leon de Kogel moet dan belangrijk worden, de ploeg zal hem moeten zoeken omdat gewoon voetbal schier onmogelijk is. Na de treffer ging Pastoor meer risico nemen, maar gevaarlijk werd het nooit.

FLADDERDE
Juist de ontstane ruimtes werden goed benut waar ook de beslissing uit viel. Jerry van Ewijk ‘fladderde’ richting de B-side en krulde de bal geniaal achter de kansloos grabbelende doelman van Sparta. Het stadion ontplofte en vierde de tweede plek als een volksfeest. Vanaf de zijlijn zag de moegestreden De Kogel het gebeuren: “Ik was zo nerveus joh  en dan schiet Jerry ‘m heerlijk binnen, ik was zo blij”. Met hem bijna 10.000 anderen die tevreden huiswaarts keerden en het volkstheater weer tot rust lieten komen.

 

Interviews

 

JERRY VAN EWIJK
 

LEON DE KOGEL
 

SANDER DUITS
 

DENNIS DEMMERS
 

Met dank aan Erik van Luttikhuizen