Bij één van de oudste voetbalclubs van Nederland ontsnapte gisteravond het team van René Hake aan een pijnlijke bekeruitschakeling. Op het sluiten van de markt kon de gelijkmaker worden gescoord, waarna in de verlenging de amateurs van HFC op zij kon worden gezet met ruime cijfers.

Matig positiespel, vreemde keuzes en een slechte veldbezetting illustreerden de eerste helft op het sompige veld langs de oude hoofdtribune aan de Spanjaardslaan in Haarlem. Het team van GertJan Tamerus kon op karakter mee in het lage tempo van de Deventer formatie. Alleen Adekanye werd eenmaal gevaarlijk, terwijl Dijkstra aan de andere zijde doelman Erwin Mulder testte.

Op de paal gekruld
In het tweede deel werd het tempo wat opgevoerd. Op de steeds slechter wordende grasmat ontstonden de eerste haarscheurtjes in het verzet van de Koninklijke HFC. Adekanye en Kuipers vonden oud-collega Michaelis op hun weg, terwijl Rommens een vrije trap op de paal krulde. Ondanks het overwicht was het HFC dat de voorsprong pakte.

Keurig binnen knikte
Vier minuten voor tijd vond Bouchnafa de bal pardoes terug voor zijn linker, waarna de invaller de uiterste hoek vond achter de Eagles goalie. Een ultiem slotoffensief moest GA Eagles dan aan een verlenging gaan helpen tegen de tweede divisionist. Die treffer kwam er omdat verdediger Nauber de voorzet van Adekanye keurig binnen knikte voor de 1-1.

Bleef strijden
In de extra tijd moest Mulder een fantastische lob van Volendammer Vlak onschadelijk maken en teisterde Adekanye het aluminium nogmaals. Ook in de verlenging was de rood-gele formatie de bovenliggende partij, maar HFC bleef strijden voor de eigen fanatieke aanhang in Haarlem zuid. Dat strijden nam invaller Van den Berg wel heel erg letterlijk met een vliegende tackle op de achillespezen van Olivier Edvardsen. De rappe buitenspeler kwam met de schrik vrij, maar de Haarlemmer niet; hij moest vroegtijdig onder de douche.

Geduldig binnenwerken
De ban werd gebroken door diezelfde Edvardsen die raak kegelde halverwege de eerste verlenging. In het laatste deel richting de 120 minuten kreeg HFC nog wel een kansje, maar Sylla Sow besliste het duel definitief door geduldig de 1-3 binnen te werken. Het slotakkoord was voor de Belgische spits Baeten die dolblij was met zijn allereerste officiële treffer in Deventer dienst waarmee de eindstand op 1-4 werd gezet.

Kritisch, maar opgelucht
Daarmee zit Go Ahead Eagles in de koker voor de tweede ronde van de nationale beker. Trainer René Hake gaf aan dat het een bekeravond was waar alles in zat. Door het matige spel van zijn team kon de thuisclub het geloof in goed resultaat behouden en pas in de verlenging kon het verschil gemaakt worden. Daarmee toonde de oefenmeester zich kritisch, maar ook opgelucht.

Het is ook na deze wedstrijd weer mogelijk om te stemmen op De Eagle van het jaar op deze pagina!

Bron: Deventervoetbal.nl