Deventervoetbal heeft een document samengesteld, een verslag met mooie foto’s, aansluitend sfeervolle interviews, filmpjes van de ontlading en het binnenhalen in Deventer afgesloten met een heerlijke ‘podcast’ waarin de luisteraar meegenomen wordt in de spanning en ontlading van woensdag 12 mei 2021…

Het droomscenario voor Go Ahead Eagles kwam uit gisterenavond. Na zelf te winnen uit bij Excelsior, waarbij De Graafschap niet verder kwam dan een 0-0 thuis tegen Helmond Sport. Daarmee beloonde de Deventer formatie zichzelf voor een droomseizoen en promoveert rechtstreeks naar de eredivisie.

Eenvoudig was het niet voor de formatie van Van Wonderen, eigenlijk illustratief voor Kowet dit seizoen. Defensief niets weggeven, maar voorin de scherpte missen om het af te maken. In de eerste minuut had Hendriks zijn teleurstellende seizoen glans kunnen geven, echter miste de Achterhoeker jammerlijk in bijzonder kansrijke positie.

GA Eagles speelde fris en gevarieerd, veel over de flanken via Van Hoeven en Berden. Echter moest laatstgenoemde er al snel af met een hamstringblessure, Rabillard was zijn vervanger. Mogelijkheden voldoende, echter was er steeds weer één van die vijf Rotterdamse verdedigers die er met een voetje tussen zat. Van der Meer en Fischer waren keer op keer baas over de pover acterende Hendriks. Ook vanuit de 2e lijn was de Deventerploeg ongelukkig, Lucassen vuurde op volle kracht maar hoorde zijn wreeftrap van 24 meter op de paal uiteen spatten.

Dan maar hopen dat het speeltuig een keertje goed valt, maar ook dat was niet aan de nummer drie op de ranglijst, besteed. De overijverige Griek Botos kreeg de bal eigenlijk op een presenteerblaadje, echter zag zijn schot recht op de vuisten van de doelman eindigen. Een zwaar overwicht na 45 minuten spelen zonder ook maar iets weg te geven, echter zonder effect op de uitslag. In Doetinchem was het duel ondertussen stilgelegd omdat het veld onbespeelbaar was door de hevige regenval.

Na de thee dus scoren, al was het maar om de druk in Doetinchem op te voeren waarmee De Graafschap moest winnen van Helmond Sport in eigen huis. Maar de wedstrijd veranderde op Woudestein waar GA Eagles slordiger werd, mogelijk door de spanning. Excelsior kroop wat uit zijn schulp, had de afvallende bal plots en dwong diverse Eagles spelers tot chaotische beslissingen. Een overwinning en promotie leken heel ver weg, want zelf winnen bleek plots wel erg moeilijk.

In Doetinchem lag het duel van de virtuele nummer twee ruim een uur stil en na de hervatting was er een enorm overwicht van de Superboeren. In Kralingen pepten de Eagles spelers elkaar op, spraken vertrouwen uit dat die ene goal wel zou vallen. Maar echte kansen kreeg het nauwelijks, Excelsior leek zelfs wat vooruit te gaan voetballen. Botos kreeg een kans na 70 minuten wedstrijd en aan de andere kant schoot Zwarts in kansrijke positie rakelings voorlangs.

Terwijl in het Doetinchem wachten was op het verlossende doelpunt van De Graafschap in hun overwicht tegen Helmond Sport, leek een aanval te smoren over de rechterflank. Toch zag Eersteling de kans de lederen knikker in het vijandelijke strafschopgebied te slingeren. De hoge voorzet draaide van doelman Damen af die een stap vooruit deed. De meegekomen Bas Kuipers ging het luchtduel aan in de hoop de bal goed te kunnen raken…

Met de zijkant van zijn hoofd raakte de linksachter de bal inderdaad, die met een sierlijke boog over de doelman suisde. Doodstil was het in Rotterdam terwijl de bal tijdig daalde en zo in het zijnetje belandde. Vol ongeloof keek men elkaar aan, de verlossende treffer was gevallen. Wat een euforie, wat een opluchting bij de groep, wat een ontlading bij de Go Ahead Eagles spelers!

Nerveus nam men plek op de eigen helft terwijl Excelsior eindelijk wilde aanvallen, echter de klok gaf nog slechts 8 minuten speeltijd aan. Het was nog wel even billenknijpen, maar de zo geprezen Deventer-defensie weerde zich kranig en sleepte de overwinning over de streep. Taak 1 was volbracht, nu het laatste deel van de tweede helft in Doetinchem afwachten. Daar stond het nog steeds 0-0, virtueel stond GA Eagles dus op de tweede plek wat recht geeft op directe promotie naar de eredivisie.

Wat volgde waren zenuwslopende momenten, spelers op het kunstgras, kijkende naar het grote scherm boven het doel, het geluid via de stadionspeakers. Een bijna surrealistisch beeld, oh zo illustratief voor dit krankzinnige seizoen. Maar naar mate de wedstrijd vorderde in Doetinchem, mistten De Superboeren zoveel kansen, dat het er stiekem wel eens in zou kunnen zitten. Zeker toen Helmond Sport in de eindfase het rustig uit ging voetballen, zagen we de machteloosheid bij de ploeg van Snoei, de onmacht die we vaker gezien hadden dit seizoen.

Terwijl het scherm nog bijna drie minuten in blessuretijd aangaf, werden de spelers op de hoogte gehouden door het thuisfront en de goal-apps. Het was afgelopen in Doetinchem met een 0-0 eindstand, Go Ahead Eagles behaalde directe promotie op eigen kracht! Wat volgde was een ware explosie, vol ongeloof en ware euforie. Spelers vielen over elkaar heen, dansten op de plastic grasmat, alles en iedereen bij elkaar en over elkaar. Ook illustratief, want het team uit Deventer, de zo hecht geworden groep, behaalde op eigen kracht de tweede plek. Na de zomer volgt eredivisie voor deze groep, althans, als Kroes en Bosvelt hen bij elkaar weet te houden…

Eenmaal terug in Deventer werd de bus opgewacht door duizenden uitzinnige Eagles supporters. De bus met helden werd binnengehaald op het nieuwe industrieterrein voor het nieuwe Van der Valk hotel. Na bijna een uur bereikte de bus, door de vele zingende en dansende fans heen, de voorzijde van het hotel. Bovenop de majestueuze trap van de entree verzamelde selectie en staf om toegezonden te worden door die vele fans. Ze konden eindelijk wat emotie inhalen, dat wat de getrouwe aanhang het afgelopen seizoen met node gemist had. Onderstaand een foto en filmreportage van onze reporter ter plekke vannacht…

Het is ook na deze wedstrijd weer mogelijk om te stemmen op De Eagle van het jaar op deze pagina!

Bron: Deventervoetbal.nl