Vrijdagavond verloor Go Ahead Eagles, volledig onnodig, van een zwak Roda JC. De Deventerploeg mistte een karrevracht aan kansen en Roda benutte zijn enige kans voor de 1-0 winst.

TE WILD
De Eagles, met Locigno voor Duits op het middenveld, leken al vroeg op voorsprong te komen. Echter schoot Manu te wild: “Dan kan ik mezelf ook aanrekenen: Ik raakte hem niet helemaal zuiver en daardoor gaat ie in het zijnet”. Drie minuten later mocht, gelegenheids linksachter, Ritzmaier doorlopen tot in het strafschopgebied, echter schrok de Oostenrijker daar zelf het meest van en joeg de bal ruim over.

DOOR EIGEN TOEDOEN
Aansluitend waren er genoeg mogelijkheden, zoals een gekraakt schot van Manu, Schenk die zijn inzet overgetikt zag worden door de doelman en Manu die vrijstaand nét niet werd bereikt door Antonia. Na 39 minuten kreeg Zwarthoed zijn eerste bal op het doel van de gevaarlijkste man van Roda JC: Mitchel Paulissen. Kowet ging teleurgesteld aan de thee omdat Roda nog volledig in het duel zat door eigen toedoen.

BIZARRE MISSER
Direct na de rust schepte Manu de bal over de uitstormende doelman, echter ontbrak de inzet aan snelheid waardoor de bal van de lijn kon worden gehaald. Dan een kleine fase waarin Roda wat aanzette met een poging uit de tweede lijn en vanuit de omschakeling de Deventerploeg constant dreigend was. Even voor het uur kreeg Hendriks dé mogelijkheid om de score te openen. Op een voorzet van Crowley vanaf links kreeg de spits de bal, bijna op de doellijn, niet langs de goede kant van de paal. Een bizarre misser, temeer er niemand in de buurt was en de bal eigenlijk binnengelopen kon worden.

ALOUDE VOETBALWET
De lichtelijk aangeslagen ploeg van De Koning incasseert dan wat mogelijkheden zoals een vrije trap die Crowley weg moest geven. Vanuit die standaardsituatie, die voor het doel werd geslingerd door Paulissen, mocht verdediger Kum volledig vrijstaand de bal tegen de touwen jagen. Volkomen tegen alle verhoudingen in kwam de thuisploeg daarmee op voorsprong; een aloude voetbalwet was in werking getreden. Zoveel kansen, de wedstrijd onder controle, nauwelijks iets weggeven en toch met 1-0 achterstaan.

MOED DER WANHOOP
Bijna met de moed der wanhoop koos De Koning voor alles of niets. Terwijl het gewone spel veel kansen opleverde, was het ‘pompen’ nauwelijks gevaarlijk, de bal viel maar niet goed. Manu kreeg nog twee kansen, maar de egoïstische spits faalde vrijdagavond  nadrukkelijk richting het vijandelijke doel. De Koning beaamde na afloop dat het  van de vleugelspitsen niet effectief was: “Met name de laatste pass was niet ideaal”.

IN DE KAART GESPEELD
Want Antonia durfde zijn tegenstander niet te passeren en koos keer op keer naar binnen te snijden en daarmee de drukte in waardoor er veel balverlies werd geleden. Manu was vaak teveel uit op eigen succes waarmee het spel eigenlijk ophield en de zwakke tegenstander vaak in de kaart werd gespeeld. Hendriks was dikwijls wat ongelukkig, zeker met die enorme kans waar de spits vannacht nog wel een paar keer gillend wakker van zal worden. Het ontbrak aan effectiviteit op veel fronten.

ZURE NEDERLAAG
Al met al een zure nederlaag; “Die knoop in de buik gevoel zal nog wel even aanhouden”, aldus De Koning. Schenk ergerde zich aan de tegentreffer: “Verdediger Kum mag zomaar vrij inschieten, daar zijn toch echt afspraken over gemaakt”, mokte Schenk die het slotoffensief ook niet echt begreep: “Veel teveel vanuit het midden gepompt waarmee we ze in de kaart speelden, zonder dat pompen creëerden we genoeg kansen”.  Elvis Manu sloot af: “We moeten de kansen afmaken, maar ik denk dat we nog genoeg punten gaan pakken, daar heb ik vertrouwen in”.

Elvis Manu

Hans de Koning

Xandro Schenk