Het zag er in de eerste helft niet naar uit dat het team van Hake succes zou behalen in Amsterdam, maar na een kwartet gedurfde wissels keerde Kowet het tij en beloonde zich in de slotminuten via de rechter van aanvoerder Bas Kuipers. Met het 1-1 gelijkspel blijft Go Ahead Eagles volop in de race voor Europees voetbal.

De opstelling van Van ‘t Schip verraste René Hake die daardoor zijn tactiek aanpaste. Bergwijn in de punt van de aanval zorgde voor onzekerheid en dat was terug te zien het het spel van de Deventer ploeg.

Gevaarlijk vanuit de tegenstoot
Ajax was oppermachtig in balbezit, maar creëerde eigenlijk geen uitgespeelde kansen. Pas toen GA Eagles voor het doel van Ramaj verscheen, kon Ajax gevaarlijk worden. Want de razendsnelle tegenstoten zorgden voor gevaar zoals in de 22ste minuut toen Bergwijn net naast ‘drukte’ op voorzet van Gaaei. Vanuit die tegenstoot kregen de Eagles zelfs een levensgrote kans: de snelheid van Edvardsen werd goed benut, echter was doelman Ramaj meester over de schuiver van de Noor.

Niet slim genoeg
De uitbraak die daarop volgde, werd door Ajax matig uitgespeeld. Godts was wel dreigend, maar niet slim genoeg, want De Lange kon goed pareren. Echter bleef de druk aanhouden en haalde de Belg Godts de achterlijn en koos hij voor Gaaei die even de ruimte kreeg van Edvardsen. De Deen ramde het speeltuig gedecideerd achter het ‘kind van Ajax’, de kansloze doelman Jeffrey de Lange, voor de 1-0.

Amsterdamse onmacht
Een fase van tempo werd vervolgens overschaduwd door de onmacht van de Amsterdammers: veel balbezit, maar geen uitgespeelde kansen. Go Ahead Eagles speelde slordig, maar wel gedisciplineerd en dwong zelfs de grootste kans af vanuit een hoekschop. Echter werd de inzet van Willumsson van de lijn gehaald. Niet veel later deed het aluminium achter De Lange het zelfde waarna Ajax met een 1-0 voorsprong aan de thee ging.

Tijd voor plan B
In de rust werden er al plannen gesmeed om het kwakkelende Ajax pijn te doen, echter de eerste aanpassingen zorgden wel voor minder kansen voor Ajax maar buiten de volley van Kuipers leverde het geen kansen op voor de Deventerploeg. Tijd voor plan B dacht Hake en hij wisselde gedurfd met een alles-of-niets signaal in de wedstrijd. Zijn kwartet aan wissels zorgde voor onrust bij de thuisploeg die, in zijn onmacht, zelfs tijd ging rekken.

Louter een blaffende hond
Dat, en de nieuwe energie van het kwartet aan invallers, bracht hoop in de harten van de gasten. Ajax drong wel aan met hun frivole jonge aanvallers, maar het was louter een blaffende hond. GA Eagles daarin tegen beet af zich af via captain Kuipers die niet nadacht en een fout van de Ajax-doelman rigoureus afstrafte. De Duitse sluitpost grabbelde op een voorzet van Edvardsen met grote gevolgen.

Dramatische timing
Olivier Edvardsen pompte de bal in de slotminuten in de vijandelijke 16, waar Ramaj eigenlijk simpel zou moeten kunnen pakken. Echter was zijn timing dramatisch waarna de bal pardoes voor de voeten viel van linkspoot Kuipers. De back twijfelde niet en duwde de bal naar de verre hoek waar Hato stuntelde en de bal langs zich heen zag glippen. Kuipers ontplofte en stormde, achtervolgd door zijn teamgenoten, richting het uitvak om het punt te vieren.

Voor het derde achtereenvolgende seizoen pakt Go Ahead Eagles een punt in de Johan Cruijff ArenA en houdt, met deze uitslag, zicht op Europees voetbal.

Het is ook na deze wedstrijd weer mogelijk om te stemmen op De Eagle van het jaar op deze pagina!

Bron: Deventervoetbal.nl