In een surrealistische sfeer speelde Go Ahead Eagles gisterenavond in Boedapest de return van de Europa League. Daarin bleek Ferencváros veel te sterk voor de Deventerploeg die met 4-1 werd overklast.

Vooraf was Demmers er misschien wel te naïef ingestoken door te denken dat zijn ploeg het spel wel even kon maken. Niets was minder waar. Aan de ene zijde lieten de Hongaren dat wel toe, temeer het hun kracht is om razendsnel om te schakelen. Aan de andere kant verstopten teveel spelers zich zodat de bal veelal achteruit gespeeld werd. Daarmee stond het de ploeg van trainer Döll toe om weer volledig in hun organisatie te komen. Daardoor is het voor Kowet nooit een duel geworden in de lege Groupama Arena.

Het was een bizarre atmosfeer in Boedapest, veel veiligheidsmaatregelen en lege tribunes. De meeste spelers spraken er achteraf ook over, het gemis van het publiek, het gemis van geluid en daarmee de sfeer. Met name in Emmen had dat het verschil gemaakt voor de ploeg van Demmers.
Gelaten keek de trainer toe hoe zijn team dezelfde fouten maakte als in de thuisronde, een snelle tegentreffer tot gevolg.

De eerste treffer oogde verdedigend knullig temeer een lage voorzet van links uiteindelijk op rechts uit mocht komen bij Varga. De smaakmaker legde het speeltuig terug op Zoltán Gera die, evenals in het duel Nederland, de openingstreffer voor zijn rekening nam. Diezelfde aanvallende middenvelder stuitte even later op Cummins, de doelman, die eigenlijk zelf het duel besliste een minuut later. Hij reageerde onder druk panisch en leverde de bal zomaar in bij Böde.

De ijverige spits van de Hongaren bleef koel met de buitenkans en schoof beheerst de 2-0 binnen. De onzekerheid kroop in de Deventerploeg . Het eerste Deventer wapenfeit in aanvallend opzicht was na een klein half uur, toen Rijsdijk naast schoot. Dat zou het enige doelgevaar zijn, Varga en Nalepa waren voor de Hongaren dichterbij een doelpunt. Vlak voor rust viel eigenlijk het doek met de goal van Busai. Na dramatisch verdedigen van Wolters en Teijsse kon de Hongaar de voorzet van Lamah eenvoudig binnenschuiven.

In de rust bespraken Demmers en Vriends dat men meer als team moest uitstralen, het geen gedeeltelijk lukte met meer balbezit. Maar om dan ook gevaar te stichtten was teveel voor de Eagles. Ferencváros was sterker, had alle afvallende ballen en het kwaliteitsverschil bleef te groot. Doordat de Hongaren wat gas terugnamen kwamen er wat mogelijkheden. Teijsse haalde de bal spectaculair om, maar de Hongaarse sluitpost tikte hem even mooi tot corner. Even daarvoor had de linksachter een strafschop veroorzaakt welke naast werd geknald door Lamah. Cummins zat goed in de hoek bij die penalty, maar zag er slecht uit bij de 4-0.

Na weer een opbouwende fout , schakelde de thuisploeg elegant om met Böde als architect, Lamah met de snelheid en invaller Haraszti als afmaker. Maar Cummins grabbelde ook daar weer paniekerig en had die treffer ook op zijn naam mogen krijgen.

Het slot accoord was gelukkig voor de gasten uit Deventer. Deniz Türüç maakte dankbaar gebruik van de ruimte, kapte twee tegenstanders weg en schoot met een sierlijke krul de eretreffer binnen. Na het duel vertelde de vertrekkende middenvelder ook dat hij verbaasd was over het enorme kwaliteitsverschil. “We wonnen nooit de tweede bal, het veld werd daardoor te groot”. Deniz betreurde de vele individuele fouten die tot twee snelle tegentreffers leidde.

De ploeg kan terugzien op een mooie ervaring die nu nog bitter smaakt. Dennis Demmers was weliswaar teleurgesteld, zeker met zo’n volle Brink in Deventer, maar zag na de rust meer de gewenste lef. Bart Vriends was concreter: “Het kwaliteitsverschil was groot, maar we hadden het geslotener moeten houden. ”Nu leidde ieder foutje tot een kans en zijn we weggespeeld en dat is kloten”.

 

Met dank aan Erik van Luttikhuizen