Go Ahead Eagles kreeg afgelopen zaterdag nog een laatste kans in het thuisduel tegen FC Utrecht. Echter die kans, om eredivisieschap rechtstreeks veilig te stellen, werd niet aangegrepen. FC Utrecht won kinderlijk eenvoudig met 0-2 in de Adelaarshorst.

Het scenario was perfect, gesteund door een unieke winstpartij in de Kuip en een tegenstander die uit nauwelijks wint. Echter was het niet besteed aan de Eagles, die nu veroordeeld zijn tot de play offs.

TEMPORISEERDE
Kijkend naar de eerste tien minuten leek het een open duel te worden. FC Utrecht kwam om te voetballen, zonder dat ze nog een doel over hebben voor dit seizoen. Het doel voor de thuisclub was glashelder, alleen winst telde. Na ruim 10 minuten veranderde het spelbeeld plots, FC Utrecht temporiseerde. De ruimtes op het veld werden enorm omdat ze niet meer werden dichtgelopen. Spelers verzaakten openlijk in hun taken en de gasten profiteerden dankbaar van de twijfel die groeide in de Deventer gelederen. Gevolg was een verloren duel, zeker na de openingstreffer.

GEEN GRIP
Die werd gescoord door Sebastian Haller, een Fransman die onbevangen loopt te voetballen bij de ploeg van Rob Alflen. Samen met een dartelende jonge Amerikaan, Rubio Rubin, vormden zij de frontlinie in het 4-4-2 systeem. Een tactiek waar de ploeg van Demmers maar geen grip op kreeg.
Na 19 minuten prikte Ayoub de bal listig door de Deventer defensie, waar Haller niet nadacht en beheerst de 0-1 binnenschoof. Tien minuten lang probeerde Kowet aansluitend het doel te bestoken,
middels Verhoek, Plet, Van Ooyen en De Sa. Echter nimmer zat er die overtuiging in die nodig is voor een treffer.

ILLUSTRATIEF
In de rust kon Demmers eindelijk met zijn ploeg praten, gedurende de eerste helft kon hij ze niet bereiken. Hij herstelde de afspraken en pepte zijn ploeg op die daarna al binnen de minuut voor Ruiter verscheen. Echter toen De Sa het oogwit van de sluitpost zag, sloeg de schrik hem om het hart. Gevolg was een bal recht op de doelman en daarmee een unieke mogelijkheid die illustratief om zeep werd geholpen.
Plet schoot nog een bal, vanuit een hoekschop, voorzichtig op doel maar een vuist kon GA Eagles nooit maken. Het ‘nekschot’ volgde na een uur spelen, met Haller als beul.

JAMMERLIJK
De Fransman anticipeerde slimmer op een handige pass van achteruit en zette zichzelf vrij alleen voor Van der Hart. Het weifelende uitkomen van de Amsterdammer werd listig afgestraft met een leep lobje wat de 0-2 op het bord plaatste. Al snel volgde opportunistisch spel middels een extra spits. Kolder werd ook snel gevaarlijk, maar ook aan hem knaagt de onzekerheid. De echte kansen kwamen in de extra tijd toen de Utrechtse zege al een feit was. Plet en Lambooy misten jammerlijk zoals hun ploeg de unieke kans uiteindelijk miste om het heft in eigen hand te houden.

ANGST
Demmers concludeerde teleurgesteld: ”Het ontbrak aan lef mensen los te laten, door te dekken, om de ruimtes klein te houden en Utrecht niet te laten voetballen”. Het ontbrak dus aan lef om vóóruit te gaan, Türüc vertelde juist dat hij het plan van Demmers losliet omdat het inzakken en counteren de oplossing zou zijn. Gevolg was de twijfel in overnames, een Utrecht wat kinderlijk eenvoudig fouten kon maken, zonder dat het daarvoor gestraft werd.
Angst regeert momenteel in de Deventerploeg, dit moet er snel uit om succesvol te kunnen zijn in de play offs.

Met dank aan Erik van Luttikhuizen