“Ach man, we hebben hierna gesmacht!” verwoorde aanvoerde Bart Vriends na de klinkende  5-0 zege op Telstar. Voor het eerst sinds 8 december 2013 werd er weer een klinkende overwinning behaald in eigen huis. Destijds was Zwolle het slachtoffer, zondagmiddag werd Telstar vermorzeld.

De Eagles waren niet alleen op vijf plekken gewijzigd, ook de instelling was duidelijk anders dan bij de verloren seizoens-ouverture. Vanaf de eerste seconde werden de gasten uit Velsen Zuid opgejaagd tot aan hun eigen doelman. Het was een lust voor het oog, zeker voor de ruim 9000 toeschouwers die waren afgekomen op het duel. Velen van hen waren natuurlijk nieuwsgierig naar het verbouwde stadion en de Deventer-ploeg  maakte uitstekende reclame voor de rest van het seizoen.

De vleugelspelers Van Overbeek en Hamdaoui waren het gevaarlijkst, maar De Kogel uiteindelijk doeltreffend. De nieuwe puntspeler schoot de voorzet van Van Overbeek achter doelman Zonneveld in de temporijke openingsfase. Vijf minuten later scoorde diezelfde De Kogel zijn tweede, ditmaal vanaf elf meter. Daar ging een prachtige combinatie aan vooraf; Van Overbeek met de voorzet, De Kogel die ruimte maakte voor Hamdaoui en het onmachtige Telstar die de linksbuiten deed vloeren binnen de beruchte lijnen.

Diezelfde De Kogel kan zich slechts verwijten dat hij een loepzuivere hattrick misliep na weer een voorzet op maat van collega Van Overbeek. Na een half uur spelen ging ‘het gas er af‘ en mocht Telstar ook meedoen. Het leverde wat druk op, temeer het inzakken van de thuisploeg te wensen overliet.
De thee werd genuttigd met een 2-0 voorsprong waarbij Demmers aangaf dat men er direct weer ‘op moest klappen’.

Telstar stond dat echter niet opnieuw  toe en hield de Deventerploeg van zich af met veel overtredingen. Halverwege het tweede bedrijf maakte de A-junior Orhan Džepar zijn debuut voor Go Ahead Eagles. Met drie offensieve middenvelders werd de druk meer opgevoerd. Een kapitale verdedigingsfout van Telstar zou afgestraft worden door de gretige Hamdaoui, echter werd hij onderweg naar zijn treffer gevloerd door Korpershoek.

Telstar moet dan met tien man verder, een verschil wat Hamdaoui al na enkele minuten benut door een beheerste treffer. Daar ging weer een goede combinatie aan vooraf; Rijsdijk als architect, De Kogel als bliksemafleider en een behendige Hamdaoui die de verre hoek vond voor de 3-0. De score kon alleen maar verder oplopen met het volledig onmachtige Telstar. Als uit een jongensboek was debutant Džepar de gevierde man bij de 4-0. Wederom was Van Overbeek de aangever en de jonge middenvelder duwde slim in het duel om aansluitend zijn eerste treffer, in het betaald voetbal, koppend aan te tekenen.

Het slotwoord was voor linksachter Teijsse. De onhandige verdediger gebruikte erg goed zijn fysieke gesteldheid en troefde de verdediging van Telstar af in de lucht na een messcherpe vrije trap van Rijsdijk. Teijsse timede goed en kopte tegendraads in de verre hoek achter de kansloze Velzense sluitpost voor de 5-0 eindstand.
Aanvoerder Vriends onderstreepte dat het team het publiek en zichzelf wilden laten zien hoe tegenstanders bestreden moeten worden. “We hebben het een half uur goed laten zien en na de rode kaart spelen we het goed uit”. Euforisch riep de verdediger: “Heerlijk om weer een keer te kunnen domineren, dat was veel te lang geleden”.

Interviews

Leon de Kogel:
 

Orhan Džepar:
 

Bart Vriends:
 

Elvio van Overbeek:
 

Dennis Demmers:
 

Met dank aan Erik van Luttikhuizen