Twee minuten na de thee pakte Jamal Amofa, heel dom, zijn tweede gele kaart. Even was het zoeken naar de samenstelling om Zwolle te kunnen tegenhouden, maar snel viel toch de 1-0. Daarna herpakte de Deventerploeg zich en sleepte een punt mee uit een beladen IJsselderby.

Twee buitenspelers waren gevaarlijk in de openingsfase van de derby in Zwolle. Oliver Edvardsen dribbelde naar binnen en schoot net naast, Younes Namli deed hetzelfde een minuut later, toen hij het speeltuig net langs de paal krulde. De derby was los, echter had GA Eagles het moeilijk in de eerste twintig minuten. Teveel ruimte weggevend op het middenveld, slordig in de passing waardoor Zwolle de gevaarlijkste ploeg was.

Lopende mensen
PEC voerden het tempo op met veel lopende mensen, met name via de flanken. Van Polen vond het zijnet, Druyff en Buurmeester waren ongelukkig in de vijandelijke zestien. Pas in de 33ste minuut was de dekselse Oliver Edvardsen erg gevaarlijk voor doelman Schendelaar, zijn inzet ging net naast. Maar GA Eagles herpakte zich wel in die fase waarin Willumsson een ge-wel-di-ge rush in huis had waarmee hij de gelijkmaker leek te scoren.

Als een imker die zich ontdoet van de beien
Amofa speelde Breum in die de bal doorkopte op Willumsson. Met een heerlijk beweging parkeerde de IJslander twee tegenstander en schudde aansluitend alle wit-blauw hemden van zich af als een imker die zich ontdoet van de beien. Met een droge knal in de onder hoek leek de treffer een ultieme beloning van een heerlijk rush. Na ruim drie minuten speuren vond de VAR een buitenspelsituatie die met het blote oog niet zichtbaar was, waardoor het Zwolse stadion uitbundig reageerde van opluchting, de 0-0 bleef op het bord.

Domme overtreding
Na de thee was het dus Amofa, die in het eerste deel ook een onhandige gele prent pakte en nu balverlies leed. Aansluitend maakte hij een domme overtreding op het middenveld waarna scheidsrechter Dieperink gretig de tweede gele kaart toonde aan de verdediger. Het was aansluitend even onrustig in het Deventer team, waarbij Kuipers tot twee keer toe zich aan de zijkant meldde. Met Nauber voor Zweedse Edvardsen viel toch snel de treffer voor Zwolle.

Koel
De geboren Zwolse middenvelder Reijnders anticipeerde, binnen vijf minuten, goed op een steekpass waarbij hij vrij voor De Lange opdook om koel de openingstreffer op het bord te parkeren. In plaats van het te vieren en de ploeg te steunen besloot een groep Zwolse fans, na zich verstopt te hebben onder een spandoek, toch een tifosi actie te houden. Nadat de groene rook was opgetrokken werd de IJsselderby weer hervat. Juist die onderbreking deed GA Eagles goed dat gedreven verdedigde en gevaarlijk bleek in de omschakeling.

Kat en muis
Er ontspon een soort kat en muisspel. Echter bleek het vrij voorspelbaar en bleef het louter dreigend richting doelman De Lange. In de omschakeling had Oliver Edvardsen keer op keer een hoofdrol door slim te anticiperen op de momenten dat er veel ruimte ontstond. Hij schoot wild over na 62 minuten, kopte naast in de 66ste en scoorde in de 71ste minuut. Tussendoor had Thy nog een mogelijkheid in een overvol Deventer strafschopgebied.

Briljante pass
Terug naar die goal van de Noor, want er ging een briljante pass van Linthorst aan vooraf. Die ijverige middenvelder liftte de bal clever over de Zwolse defensie waar kilometervreter Bas Kuipers opdook en een goede voorzet in huis had. Edvardsen kroop weer eens voor zijn man en kopte bekwaam de gelijkmaker tegen de touwen. Een ontlading volgde waarna de thuisclub eigenlijk in een soort achtervolging moest.

Tevreden gezien de omstandigheden
De Zwolse coach Jansen posteerde een extra centrumspits in de zestien voor De Lange wat eigenlijk nauwelijks tot kansen leidde, sterker nog; Go Ahead Eagles was misschien wel de gevaarlijkste ploeg. Met name invaller Llansana betreurde achteraf zijn keuze in een kansrijke counter waarbij hij Sow niet vond, maar iedereen in het rood-geel was na afloop tevreden met het punt gezien de omstandigheden.

Sterkte
De gedachten van de staf en selectie gingen na de IJsselderby wel uit naar coach René Hake die afwezig was vanwege ernstige privé omstandigheden. Salland1 wenst René en de verdere betrokkenen erg veel sterkte in deze pijnlijke situatie.