De invallers hadden een belangrijk aandeel in de late puntendeling gisterenavond in Alkmaar. Go Ahead Eagles kwam knap terug vanuit een kansloze positie en behaalde met twee treffers een punt bij AZ.

MAATSEN
Trainer De Koning was schijnbaar niet overtuigd van de meerwaarde van zijn beoogde reserves midweeks in het bekertreffen. Hij stelde bijna hetzelfde team op wat verloor in Arnhem vorige week. De enige wijziging was noodgedwongen door de blessure van De Kogel, hij werd vervangen door Maatsen. Oud AZ doelman De Koning zag zijn team haar eerste kans krijgen na 11 minuten spelen.

OGEN DICHT
Wolters kroop goed voor zijn man na een afgemeten voorzet van Antonia. Echter kopte de linksbuiten met zijn ogen dicht en kreeg het speeltuig te veel bovenop zijn hoofd. Vanaf dat moment ging AZ het spel dicteren met mogelijkheden voor Rienstra en Dos Santos. De grootste kans was voor Lukassen halverwege de eerste helft.

SNELTREIN
De kopbal van de lange verdediger werd van de lijn gehaald door Ritzmaier die goed geposteerd stond bij de 2e paal. De regelmatig opkomende ‘sneltrein’ Haps maakte Lambooy het leven goed zuur in Alkmaar zaterdag. De rechtsachter vergreep zich dan ook aan zijn oud-ploeggenoot en na 35 minuten spelen kreeg Kowet zijn vierde strafschop op rij tegen in een uitduel.

SPELDENPRIK
Weghorst stuurde Zwarthoed de verkeerde hoek in en AZ leidde verdient. De Deventerploeg leek van slag en niet veel later strafte AZ bijna de klungelende Schenk af. De verdediger had ruzie met de bal, maar Bel Hassani mistte ter nauwe nood. Vanuit de omschakeling deelde GA Eagles ook een speldenprik uit via de gevaarlijke Wolters die Ritzmaier kansrijk zag voor het doel. De Oostenrijker zag doelman Rochet katachtig reageren op zijn inzet.

CREATIVITEIT
Met de wissel van Hendriks voor Antonia, na de thee, kwam Maatsen weer op de rechterflank. Het gevaar Haps liet weer van zich spreken na 5 minuten, Bel Hassani leverde een strakke voorzet en Weghorst mocht tussen twee verdedigers zomaar binnentikken voor de 2-0. AZ dacht de buit binnen te hebben, maar Hendriks bleek een uitstekend aanspeelpunt en de ingevallen Bytyqi bracht rust en creativiteit bij de Deventer formatie.

ARCHITECT
Rochet moest wederom katachtig ingrijpen na goed voorbereidend werk van Bytyqi waarna de huurling van Man City een hoofdrol voor zichzelf ging opeisen. De architect op het middenveld vond Duits die vanuit de tweede lijn strak de aansluitingstreffer produceerde. Met Teijsse als stormram voorin loerde Kowet op zijn eerste uit-punt in Alkmaar, die er ook zou komen.

SPITSENGEVOEL
Nadat AZ de bal niet weg kreeg zette Wolters goed door voor het doel. Daar mikte Teijsse tegendraads op het doel, maar zijn kopbal werd gepareerd door Rochet. Als een duveltje uit een doosje was daar echter het spitsengevoel van Hendriks die opdook bij de tweede paal en vanuit een moeilijke hoek de bal in het dak van het doel drukte.

VERRASSEND PUNT
Het punt kwam nog even in gevaar doordat Lukassen vlak voor tijd de lat nog teisterde met een harde kopstoot. De eerste uitdoelpunten van dit seizoen waren uiteindelijk een verrassend punt waard en De Koning concludeerde na afloop ook dat de invallers een doorslaggevende factor waren. Vooruitlopen op volgende week wilde De Koning echter nog niet; “Laat mij nu maar mijn ding doen en dan komt het allemaal wel goed”.

Hans de Koning in gesprek met Patrick Kieftenbelt van Sport Live:
https://soundcloud.com/patrick-kieftenbelt/hans-de-koning-na-az-ga-eagles