Zaterdagavond behaalde Go Ahead Eagles zijn eerste overwinning van het seizoen. In eigen stadion werd Sparta verslagen in een aantrekkelijke wedstrijd. Na veel complimenten waren de eerste punten bijzonder welkom, de groep genoot duidelijk van de prestatie en de voortreffelijke sfeer in eigen huis.

Voorafgaand zat er best spanning op het duel tegen het team van oud-Eagle Bart Vriends. Twee duels gespeeld, wel de complimenten maar niet de punten. Om de druk van de selectie te halen en het hondstrouwe publiek te belonen, was eigenlijk alleen een overwinning de doelstelling. Bij opkomst op het veld werd het al snel duidelijk, de volle Adelaarshorst was vastberaden hun ploeg te steunen.

Het was Sparta dat al snel het heft in handen nam. Go Ahead Eagles leek organisatorisch niet goed georganiseerd en Sparta kon eenvoudig ruimte vinden tussen de linies. Dat resulteerde in diverse kansen waaronder een bal op het aluminium van Emegha na een snelle aanval via de linkerflank. Kowet was gewaarschuwd en de ijverige ploeg werkte hard. Spits Lidberg joeg de Rotterdamse defensie op en hij werd gevloerd binnen de beruchte lijnen waardoor er een elfmeter genomen mocht worden.

Justin Bakker schoof naar voren, een verrassing voor het publiek, echter toonde de defenseur waarvoor hij bovenaan de pikorde staat. De goedlachse linkspoot joeg het speeltuig hard en hoog binnen voor de 1-0. Het spelbeeld veranderde daardoor echter niet, Sparta bleef controleren en GA Eagles rommelig en slordig vanuit de omschakeling.

Pas halverwege het eerste deel werd de thuisclub rustiger aan de bal, speelde het compacter en kon het druk zetten op de Rotterdamse tegenstander. Het leverde ook direct goede kansen op via de bedrijvige Oratmangoen, de sterk spelende Lidberg en, vlak voor de thee, Berden. De razendsnelle flankspeler werd uitstekend bediend door Brouwers echter keepte Okoye sterk.

Na de thee konden de Eagles het sterke optreden doortrekken met de ijverige Botos die het zijnet vond na een dreigende actie. Het spel golfde wat op en neer, echter zonder dat Sparta echt gevaarlijk werd. Gevaarlijk was wel de tackle op Brouwers van de Luxemburgse back Pinto. Na ingrijpen van de VAR moest Sparta dan ook met 10 man verder, Kowet voelde dat goed aan en drukte direct door om de beslissende tweede treffer op het bord te kunnen zetten.

Een heerlijk lopende aanval over de rechterflank werd door rechtsachter Lucassen strak bij de eerste paal neergelegd: “We hebben afspraken over de loopacties en aansluitend kon in belangrijk zijn voor de ploeg met een assist”, aldus de Achterhoeker Lucassen. Want zijn voorzet eindigde op het hoofd van baltovenaar Botos die de Sparta goalie verschalkte bij de eerste paal. De Adelaarshorst ontplofte van blijdschap en opluchting, de 2-0 tegen tien man leek goed te zijn voor de eerste driepunter van het seizoen.

Vrijwel direct na de treffer kwamen Heil en Cardona in de ploeg. De nieuwelingen speelden echter hun eigen wedstrijd en de ploeg hinkte uiteindelijk op twee gedachten: Consolideren of doordrukken naar de derde treffer. Aan de zijlijn gebaarde de geïrriteerde coach Van Wonderen dat het laatste diende te geschieden, echter kwam dat niet over op zijn ploeg. Uiteindelijk kreeg Sparta zelfs kansen nadat Go Ahead Eagles voordien eigenlijk niets weg gaf. Ongeschonden kwam de Deventerploeg uiteindelijk door de eindfase omdat Sparta niet echt bij machte was een vuist te maken, maar een officiële waarschuwing was het wel, zo gaf ook Kees van Wonderen na het duel aan.

Een prettige driepunter die voor opluchting zorgt bij de selectie die zichtbaar genoot vanuit de opluchting, maar ook van de heerlijke ambiance die de supporters hadden gecreëerd. De winst haalt de eerste druk weg bij de groep, een prettige bijkomstigheid voor de oefenmeester die daardoor rustig kan verder bouwen aan een team dat degradatie zal moeten zien te ontlopen. Donderdag moet iedereen weer bij de les zijn als VFL Bochum de tegenstander is. In een oefenduel op het trainingscomplex van de Duitse 1e.Bundesligist, een mooi moment om enkele gekwetste spelers wat rust te geven en anderen de kans te gunnen ritme op te doen of zich juist te bewijzen.

Supporters en groep konden in ieder geval rustig gaan slapen zaterdagnacht, de eerste driepunter staat bijgeschreven.

Het is ook na deze wedstrijd weer mogelijk om te stemmen op De Eagle van het jaar op deze pagina!

Bron: Deventervoetbal.nl