Go Ahead Eagles is het niet gelukt degradatie te ontlopen middels de nacompetitie. In een tweeluik met De Graafschap verloor het ook Tweede Pinksterdagmiddag met 0-1 en degradeert het naar de eerste divisie.

Met een 1-0 achterstand begon de ploeg hoopvol aan het thuisduel. Minimaal twee maal scoren was het recept, iets wat niet onmogelijk leek. Echter, de lijn van de tweede seizoenshelft werd doorgetrokken in deze Play Offs en na een nieuwe nederlaag, de zoveelste, tegen de ‘superboeren’ lag Kowet eruit.

HOOPVOL
Het begin was hoopvol, De Graafschap, gesteund door een luidruchtig en vol uitvak, kreeg weinig kans de bal in de ploeg te houden, de thuisploeg joeg de gasten op tot in de tribune. Na ruim tien rommelige minuten werd De Graafschap zwaar vastgezet en kwam het er niet meer uit. Het resulteerde in diverse kansen, de eerste was voor Plet. De lange spits volleerde een voorzet van Verhoek, via de vingers van doelman Jurjus, op de deklat en in de rebound vond Türüç diezelfde sluitpost op zijn weg.

DOMINEERDE
Het thuispubliek in de uitverkochte Adelaarshorst ging hartstochtelijk achter de ploeg staan, die enkele aanslagen van De Graafschap-spelers te verduren kreeg. Na de ‘gele kaarten fase’ was het weer GA Eagles dat domineerde met een bedrijvige Türüç als architect van meerdere kansen. Eerst schoot Van Ooyen op Pröpper en vervolgens mikte Türüç te eenvoudig in de korte hoek. Ook Plet kreeg weer een kans, hij kopte uit kansrijke positie ruim naast. De tweede kans voor de gasten werd katachtig verijdeld door een attente Cummins zodat de ruststand 0- 0 bleef.

MISSEN
In die rust waren de spelers er van overtuigd dat die goal uiteindelijk toch wel zou vallen, Van Ooyen onderstreepte dat ook vlak na de thee maar zijn ziedende schot vloog net over het doel. En net als in de eerste helft was de grootste kans voor De Graafschap toen Vida, vrijstaand, net over kopte. De druk nam weer toe op het doel van Jurjus die echter opvallend weinig hoefde in te grijpen. Inzetten van Vriends, Kolder, Lambooy en ook Plet misten allemaal doel.

DESASTREUS
De grootste kans om de score te openen kwam in de 70ste minuut toen Plet de bal slim stak op de gedreven spelende Schalk. De spits kreeg de bal uiteindelijk langs de doelman, maar het speeltuig hobbelde tergend langzaam naar de doellijn. Met vereende krachten voorkwamen twee tegenstanders dat Verhoek de bal het laatste zetje kon geven, waardoor die brilstand op het bord bleef staan. Die verdween uiteindelijk twee minuten later, maar dat was wel desastreus voor de Deventer ploeg.

GENADEKLAP
Tijdens een spaarzame uitbraak kreeg De Graafschap te eenvoudig een corner mee die even zo simpel ingekopt mocht worden door invaller Vermey. Daarmee was het pleit beslecht, deze mokerslag kwam de ploeg niet meer te boven. Zeker toen het duel kort daarna gestaakt moest worden omdat enkele toeschouwers hun emotie niet konden beheersen en het veld betraden.

TRANEN
Na de gedwongen pauze van een half uur kon de ploeg van interimtrainer Demmers geen vuist meer maken en was degradatie een feit. Emoties kregen de vrije loop bij diverse spelers, Overgoor benadrukte in tranen dat dit echt niet had gehoeven. Dat onderstreepte ook Vriends die aangaf dat de ploeg hier weken naar toe had geleefd en dat het enorm veel pijn deed dat het allemaal niet gelukt was. Terwijl Demmers de ploeg vlak na afloop roemde om de inzet, werd ook voorzitter Lugt overmand door emoties. De clubman brak. Hij weende zoals heel Deventer nu weent, Go Ahead Eagles degradeert alweer na twee seizoenen eredivisie.

Het waren twee mooie jaren….. Een zomerstop kent GAE nauwelijks. Er breekt een zeer hectische periode aan; de vernieuwbouw start direct, door de selectie zal een grote bezem gaan en begin juli volgt de eerste ronde van de Europa League.

GA Eagles – De Graafschap 0-1 (0-0)   

Totaalscore 0-2, De Graafschap door naar finaleronde Play Offs

72. Vermey 0-1

Toeschouwers; 8.000 

Met dank aan Erik van Luttikhuizen