In een ware bekerthriller behield doelman Zwarthoed het hoofd koel door twee penalty’s te keren. De laatste was allesbeslissend in een zenuwslopende serie van maar liefst 10 strafschoppen per team.

De lichtinstallatie zou niet toereikend zijn voor bekervoetbal, zo oordeelde de KNVB, waardoor HSC’21 genoodzaakt was het duel al om 17:00 aan te laten vangen. De lampen moesten uiteindelijk wel aan en in het kunstlicht had de Deventerploeg de langste adem.

ENERGIE
De slijtageslag begon al na een kwart duel, toen Van Ewijk en Wolters het aluminium hadden geraakt in plaats van het doel. De amateurs kregen er juist energie van en gingen volop in de strijd mee, middenvelder Oguz als spil in het enthousiaste thuisteam. Nog voor de rust was de kansen- verhouding in het voordeel van HSC en ook de meerderheid van de spelers.

SCENARIO’S
Even voor de thee liep Wolters ongelukkig tegen zijn tweede gele kaart aan en liet zijn team achter met tien man. Demmers tekende derhalve diversie scenario’s uit voor het tweede deel waarin HSC direct weer een enorme kans kreeg.  Na 52 minuten was het feest op het gezellige sportpark in Twente, toen dirigent Uguz de instromende Ter Hogt op maat bediende. De buitenspeler passeerde nu wel Zwarthoed waardoor de wedstrijd los was.

AANSPEELPUNT
Terwijl De Bondt klaar stond om in te vallen, krulde David vanaf 18 meter briljant een vrije trap in de kruising en besloot Demmers even te wachten met het alles of niets scenario. Dat moest vier minuten later alsnog uit de kast omdat verdediger Grondman in behoorlijk vrije positie in kon koppen bij de eerste paal.  Demmers besloot 1 op 1 te spelen met Teijsse als aanspeelpunt. Later voegde Van der Meer zich er ook bij ten faveure van de zwak spelende Rijsdijk.

KNAKKEN
De Haaksbergers leken te knakken toen juist die Teijsse raak kopte op aangeven van invaller Dzepar. De jongeling kopte bekwaam terug op Teijsse die kracht bracht in de frontlinie. Het was een mentaal tikkie, gevolgd door de veldverwijzing van het creatieve brein van HSC: Cenk Uguz. Een domme overtreding op Nieuwpoort leverde hem een tweede prent op en het was weer 10 tegen 10, met 2-2 op het bord.

VERLENGING
Veel hoge ballen vlogen heen en weer in de Twentse avondzon. Ook in de verlenging die moest volgen waren er weinig echte kansen. Zo schoot Teijsse voorlangs en greep Zwarthoed bekwaam in op inzet van Ter Hogt. Ten Den miste een grote kans en de Haaksbergers juichten omdat de 120 minuten waren bereikt. De slijtageslag kreeg een vervolg vanaf 11 meter, een ware thriller volgt op sportpark Groot Scholtenhagen.

BEKWAAM
De eerste twee penalty’s gingen mis; Van Ewijk schoot op de lat en Zwarthoed keerde de inzet van Veensma. Aansluitend volgden er nog negen strafschoppen ieders, waarbij dezelfde Veensma bij zijn tweede en HSC’s tiende oog in oog kwam met doelman Zwarthoed. Van Ewijk had juist daarvoor zijn tweede wel benut, echter voorkwam Zwarthoed een blamage door de inzet van Veensma bekwaam te keren. Daarmee bekert Go Ahead Eagles verder ten koste van het dappere HSC’21.